Een VCA certificaat is in veel branches een verplichting. Werk je of ga je werken in een risicovolle werkomgeving of voer je risicovolle werkzaamheden uit? Dan zal je werkgever hoogstwaarschijnlijk vragen of je in het bezit bent van een VCA diploma. Maar wat leer je allemaal op zo’n VCA cursus? En zijn er verschillen tussen VCA basis, VCA VOL en VIL VCU? Wil je meer weten over de VCA cursus inhoud? Lees dan verder! In dit artikel zetten wij alles even op een rijtje zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Wat leer je op een VCA Cursus?
Bij ZPITS ontvang je tijdens de cursus informatie over de gevaren op de werkvloer en leer je risico’s inschatten. Ook ontvang je essentiële kennis over veilig werken en hoe je moet handelen bij calamiteiten. Met een VCA certificaat toon je aan dat je aan bepaalde veiligheidseisen voldoet en kunt werken volgens de veiligheidsrichtlijnen binnen de branche.
VCA basis
Met een VCA basis diploma laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze basiskennis vergroot niet alleen jouw eigen veiligheid op de werkvloer, maar ook de veiligheid van jouw collega’s. Tijdens onze Basisveiligheidstraining behandelen we onder andere de volgende onderwerpen:
- Wetgeving;
- Gevaarlijke stoffen;
- Ongevallen en gevaren: oorzaken en preventie;
- Voorbereiding op noodsituaties;
- Ergonomische werkplek;
- Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM);
- Brand en explosie;
- Specifieke werkzaamheden en omstandigheden.
Na afronding van het theoriegedeelte is het mogelijk een proefexamen te maken.
VCA VOL
VCA VOL is bestemd voor medewerkers in een leidinggevende rol, zzp’ers en freelancers. De cursus biedt een combinatie van basisveiligheid en veiligheid specifiek gericht op leidinggevenden. Tijdens de VCA VOL cursus kun je de volgende onderwerpen verwachten:
- Veiligheidswetgeving;
- Risico’s en ongevallenpreventie;
- Gevarenbronnen, gevaarlijke stoffen, werken in besloten ruimten brandveiligheid en metingen;
- Ongevallen, persoonlijke beschermingsmiddelen;
- Toxicologie;
- Bedrijfsnoodplan;
- Taak- risico analyse.
VIL VCU
VIL VCU is bedoeld voor intercendenten en leidinggevenden van VCU-gecertificeerde uitzendbureaus. De cursus is grotendeels gelijk aan VOL VCA, maar hier leer je ook de unieke kennis die vereist is om uitzendkrachten veilig en gezond te laten werken. Tijdens de VIL-VCU cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, onder anderen:
Tijdens de VIL-VCU cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, onder andere:
- Welzijnswetgeving;
- Wetgeving voor intermediaire arbeidsmarkt;
- Risico’s van ongevallen;
- Gevaarlijke stoffen;
- Brand- en explosiegevaar;
- Werken in afgesloten ruimten;
- Veilig werken (diverse onderwerpen);
- Taak-risico analyse;
- Persoonlijke Beschermingsmiddelen.
Het programma
De cursus wordt in kleine groepen gegeven, waardoor onze deskundige docenten iedereen de nodige aandacht kunnen geven. Het is bij ons mogelijk om je VCA basis diploma binnen 1 of 2 dagen te behalen. Onze 2-daagse is een geschikte optie voor cursisten die niet bekend zijn met de lesstof of de Nederlandse taal niet zo goed beheersen. We nemen hier meer de tijd om lastige begrippen uit te leggen en gaan dieper in op begrijpend lezen. Voor iedereen die slecht Nederlands spreekt of net ingeburgerd is raden we onze 5-daagse VCA cursus aan, waar we kandidaten van A tot Z begeleiden – van start tot examen!
Ook is het mogelijk om de VCA cursus in diverse talen te volgen zoals Arabisch, Oekraïens en Russisch.
VCA examen en diploma
Bij alle VCA cursussen vindt er aan het einde een examen plaats. Het examen wordt afgenomen door een landelijk erkend examenbureau. Je maakt het VCA examen op een computer op onze locatie in Rotterdam, tenzij wij de cursus op een andere locatie geven, zoals InCompany. Een examen duurt maximaal een uur en je ontvangt direct de uitslag. Als je geslaagd bent, ontvang je een VCA diploma in de vorm van een pasje en een papieren diploma dat 10 jaar geldig is. Na het verstrijken van deze periode kun je een VCA herhalingscursus volgen.